Дослідження втрат у волоконно-оптичних лініях зв'язку (ВОЛЗ) - Розгон, А. К. (My University, 2023)
Магістерська кваліфікаційна робота присвячена проблемі вдосконалення існуючих методів розрахунку втрат у вигнутих ділянках оптичних волокон волоконно-оптичних ліній зв'язку (ВОЛЗ). На підставі аналізу існуючих мереж зв'язку розглянуто загальні питання щодо математичного моделювання оптичних волокон ВОЛЗ. Виконано теоретичний розрахунок залежностей коефіцієнта загасання вигнутих волокон від радіусу вигину та довжини хвилі. Запропоновано методику розрахунку коефіцієнта згасання вигнутої ділянки стандартного волокна та виконано практичний розрахунок згинальних втрат. На основі запропонованої методики проведено дослідження згинальних втрат в одномодових стандартних оптичних волокнах ВОЛЗ та експериментальне обґрунтування результатів роботи.
Keywords: волоконно-оптичні лінії зв'язку; оптичне волокно; коефіцієнт загасання; згинальні втрати