Модель прогнозування облікової ставки Національного банку України - Москавцова, К. О. (My University, 2019)
Об’єктом дослідження є механізм впливу макроекономічних показників на облікову ставку Національного банку України. Метою є розробка моделі прогнозу облікової ставки Національного банку України, що буде враховувати вплив макроекономічних чинників на облікову ставку. Було розроблено модель прогнозування облікової ставки Національного банку України, що враховує макроекономічні чинники – рівень безробіття, дефіцит державного бюджету, індекс споживчих цін. Дана модель призначена для визначення розміру облікової ставки у короткостроковому майбутньому періоді. Було побудовано рівняння регресії, що дає змогу прогнозувати середньорічне значення облікової ставки Національного банку України на основі прогнозованих показників індексу споживчих цін, рівня безробіття та індексу фінансування державного бюджету. Також було розроблено прогноз середньорічної облікової ставки Національного банку України на 2020 рік. Прогнозне значення складає 16,2 %, що співпадає з траєкторією довірчого інтервалу прогнозу облікової ставки Національного банку України станом на третій квартал 2019 року.
Forecasting Model for National Bank of Ukraine Discount Rate
Keywords: облікова ставка; монетарна політика; макроекономічний показник; discount rate; monetary policy; macroeconomic indicator