Модель системи підготовки в військовій організації на основі координаційних підходів до управління функціонуванням і розвитком - Романенко, І. О.; Алексєєв, С. В.; Рубан, І. В.; Дуденко, С. В. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2009)
Забезпечення високої готовності військ (сил) Збройних Сил України до виконання завдань за призначенням вимагає наявності адекватної системи підготовки, яка здатна динамічно змінюватися в залежності від зовнішніх впливів з метою підтримання заданого рівня ефективності процесів підготовки. Це призводить до необхідності здійснювати адаптивне управління не тільки функціонуванням, але й розвитком системи підготовки. В існуючих системах підготовки зазвичай функції розвитку не здійснюються самостійною підсистемою та не в повній мірі розглядаються характеристики взаємодії структурних елементів. У статті запропоновано подання системи підготовки, що складається із двох взаємодіючих ієрархічних підсистем (функціонування та розвиток), і наведено узагальнену модель системи підготовки в військової організації, що враховує процеси розвитку та їх вплив на процеси функціонування.
Keywords: військова організація; система підготовки