Математичні моделі та методи реінжинірингу топологічних структур систем крупномасштабного моніторингу - Подоляка, К. Є. (My University, 2016)
Дисертаційна робота присвячена розв’язанню науково-технічної задачі підвищення ефективності засобів автоматизації проектування топологічних структур систем крупномасштабного моніторингу. У результаті виконання дисертаційного дослідження отримані такі результати: дістала подальшого розвитку системологічна модель проблеми реінжинірингу систем крупномасштабного моніторингу, що до зволяє коректно формувати вхідні дані задач у логічних схемах процесів їх оптимізації; дістала подальшого розвитку система часткових критеріїв витрат оперативнсті, надійності та живучості; уперше розроблена математична модель багатокритеріальної задачі реінжинірингу топологічних структур централізованих трирівневих систем крупномасштабного моніторингу за показниками витрат, оперативності, надійності та живучості; дістав подальшого розвитку метод спрямованого перебору варіантів, що дозволяє визначати ефективні розв’язки багатокритеріальних задач реінжинірингу; розроблені модифікації методу спрямованого перебору для розв’язання задач реінжинірингу, що використовують схеми розміщення вузлів на основі покоординатної оптимізації, імітації відпалу, пошуку із заборонами, еволюційного синтезу та кластеризації, які мають суттєво менші часові складності, ніж комбінаторні методи. The thesis is devoted to solving scientific and technical problem of improving the efficiency of design automation topological structures of large-scale monitoring systems. As a result of dissertation: received further development of systemology model for reengineering problems of large-scale monitoring system, that allows to form input task data correctly in logic circuits process of optimization; received the further development of the system of particular criteria of cost efficiency, reliability and survivability; first developed a mathematical model of multicriteria task of reengineering topological structure for centralized three-level large-scale monitoring systems in terms of cost, efficiency, reliability and survivability; has been improved method of directional sorting options, allowing you to identify effective solutions multi tasks reengineering; has been developed the modifications of the method aimed enumeration to solve problems of reengineering using the layout nodes based on coordinate-wise optimization method, Simulated annealing, Tabu search, evolutionary synthesis and clustering, which have significantly less time complexity than combinatorial methods.
Keywords: система крупномасштабного моніторингу; автоматизація проектування; топологія; реінжиніринг; часткові критерії; ефективний розв’язок; large-scale monitoring system; computer aided design; reengineering