Розробка та аналіз інформаційної системи супроводження роботи маршрутно-кваліфікаційних комісій з планування гірських туристичних маршрутів - Кравченко, В. Д. (My University, 2025)
Об'єкт досліджень – алгоритми планування гірських туристичних маршрутів та інформаційні системи реєстрації туристичних походів за спланованими маршрутами в маршрутно-кваліфікаційних комісіях. Предмет досліджень – алгоритми пошуку оптимальних маршрутів у графах з часовими обмеженнями та засоби їх застосування в інформаційних системах реєстрації туристичних походів. Мета досліджень – визначення алгоритму побудови оптимального шляху на основі бажань користувача й часового обмеження та розробка серверної та клієнтської частини інформаційної системи для роботи маршрутно-кваліфікаційних комісій з функціоналом реєстрації походів Методи дослідження – системний підхід, вивчення існуючих джерел, порівняльний аналіз часу виконання та критеріїв оптимальності, функціональне та об’єктно-орієнтоване проектування. У роботі розглянуто підходи до процесу планування маршрутів походу, визначено підхід, який дозволить будувати оптимальний шлях на основі бажань користувача та часового обмеження, визначено алгоритми для виконання кожного етапу планування. Визначено вимоги та розроблено інформаційну систему, яка виконує планування маршрутів за визначеним підходом та надає функціонал реєстрації походів. Сфера застосування – планування маршрутів походів та підтримка роботи маршрутно-кваліфікаційних комісій у сфері реєстрації походів.
Keywords: задача орієнтування; туризм комісія; маршрутно-кфаліфікаційна модифікація; мурашиний алгоритм