Інформаційне забезпечення мережевих спільнот в університетському контексті. Стан та актуальні напрями розвитку - Козиренко, С. І.; Козиренко, В. П. (My University, 2024)
Стаття розглядає питання інформаційного забезпечення функцій та перспектив розвитку мережевих спільнот в університетському контексті. Розглянуто вплив розвитку інформатизації на еволюцію мережевих спільнот в університетському середовищі – зміна комунікаційних звичок, глобалізація та доступність, розвиток віртуальних платформ, зміна формату навчання, розширення можливостей співпраці, роль соціальних мереж в університетських спільнотах. Визначені майбутні тренди – прогнозовані технологічні тренди, які можуть подальше змінювати університетські мережеві спільноти та роль штучного інтелекту, віртуальної реальності та інших інновацій у розвитку університетських спільнот. Окремий напрямок – проблеми безпеки та анонімності в мережевих освітніх спільнотах. Наведено ключові проблеми, з якими стикаються учасники мережевих освітніх спільнот – кібербулінг та онлайн-тролінг, поширення фейкової інформації, загрози безпеці даних, анонімність і недобросовісність, захист особистості та конфіденційності. Розглянута стратегія розширення можливостей використання інформаційних освітніх ресурсів з метою підтримки освітніх мережевих спільнот.
Keywords: мережеві спільноти; доступність інформації; інформаційна безпека; віртуальні платформи; соціальні мережі