Криптографія на основі гешу, її захищеність та доцільність застосування у сучасних криптосистемах - Качко, О. Г.; Дерев’янко, Я. А.; Горбенко, І. Д. (ХНУРЕ, 2023)
ЕП на основі гешу є одним із найбільш перспективних класів криптографічних схем, які вважаються квантово стійкими. Стійкість криптографічних геш функцій є одним з найважливіших аспектів забезпечення захищеності схем на основі гешу. Оскільки класичні ЕП на основі гешу вимагають відстеження кількості використаних підписів, довгий час вони вважалися такими, що мають стан. Це обмеження було подолано схемою SPHINCS, яку згодом було вдосконалено до SPHINCS+. У роботі наводиться оцінка захищеності ЕП на геш функціях відносно атак бічними каналами. Також проводиться аналіз рекомендацій щодо використання одного з кандидатів конкурсу NIST, який базується на геш криптографії – SPHINCS+, і робляться висновки щодо доцільності його використання.
Keywords: криптографічна схема; геш функція; схема SPHINCS; NIST