Сутність та основні напрямки цифрової трансформації у процесі відновлення україни: загально теоретичний аспект - Хаустова, М. Г. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2023)
Визначено, що війна змусила уряд України домагатися членства в Європейському Союзі та доступу до єдиного цифрового ринку ЄС (ЄЦР), включаючи адаптацію до міжнародних правил та стандартів. Проаналізовано, що для боротьби з основними викликами відновлення, цифрові рішення мають бути спрямовані на: побудову інтегрованої цифрової платформи державного масштабу, яка дозволить бачити грошові потоки «від донору до будівництва», від державного до місцевого бюджету, у будь якому розрізі – за принципом «всі бачать все»; поєднання на платформі інформації з різних цифрових реєстрів та платформ – новостворених та наявних (наприклад, ЄДЕССМ, Prozorro, Prozorro.Sale, ДІЯ, spending.gov.ua тощо). Має бути взаємозв’язок цільових програм відновлення та коштів за ними між бюджетами усіх рівнів; впровадження модульного принципу розгортання цифрових систем, який дозволятиме інтегрувати різні ініціативи з відновлення та прозорого державного управління на єдиній цифровій платформі. It is determined that the war forced the Ukrainian government to seek membership in the European Union and access to the EU Digital Single Market (ECD), including adaptation to international rules and standards. It was analyzed that in order to combat the main challenges of recovery, digital solutions should be aimed at: building an integrated digital platform of the state scale, which will allow to see money flows "from the donor to the construction", from the state to the local budget, in any section according to the principle " everyone sees everything"; combination of information on the platform from various digital registers and platforms newly created and existing (for example, EDESSM, Prozorro, Prozorro.Sale, DIYA, spending.gov.ua, etc.). There should be an interrelationship between the targeted recovery programs and the funds for them between the budgets of all levels; implementation of the modular principle of deployment of digital systems, which will allow the integration of various initiatives for recovery and transparent public administration on a single digital platform.
Keywords: цифрова економіка; відновлення України; військова агресія; міжнародні принципи відновлення країн; цифрові інструменти; цифрова трансформація; План відновлення України; digital economy; recovery of Ukraine; military aggression; international principles of recovery of countries; digital tools; digital transformation; Plan of recovery of Ukraine