Моделювання процесів в резистивних датчиках кута повороту ланок (дослідницького робота) - Манякін, І. А. (My University, 2025)
Об’єкт розробки – процеси зміни електричних параметрів у резистивних датчиках кута під час повороту механічних ланок у дослідницькому роботі. Предмет розробки – математичне моделювання, аналіз впливу паразитних чинників, комп’ютерне симулювання, практичне тестування за допомогою Arduino та АЦП, статистична обробка даних, розробка та реалізація фільтрів згладжування. Мета роботи – розробка математичної моделі та експериментальна перевірка процесів у резистивних датчиках кута повороту з урахуванням зовнішніх збурень (температури, шуму, зносу), з метою підвищення точності вимірювання положення механічних вузлів. У результаті дослідження побудовано математичну модель датчика у вигляді функції, що залежить від кута повороту, температури, шуму та похибки. Запропоновано застосування цифрової фільтрації (фільтр Калмана, експоненційне згладжування) для компенсації шумових коливань та підвищення точності. Розроблено програму на платформі Arduino для збору, обробки і виводу даних. Створено прототип стенду з механічним приводом на кроковому двигуні для імітації реального обертання ланки.
Keywords: резистивний датчик; робототехніка; робототехніка; ЕКСПЕРИМЕНТ.