Інформаційна ємність запитальних систем спостереження повітряного простору - Ткач, М. Г.; Семенець, В. В.; Обод, І. І. (ФОП Вишемирський В. С., 2020)
Інформаційне забезпечення (ІЗ) системи контролю повітряного простору (ПП) значною мірою базується на основі запитальних систем спостереження. Запитальні системи спостереження (ЗСС), як доводить практика використання, мають незадовільну завадостійкість та завадозахищеність, які обумовлені принципом побудови (несинхронная мережа) та принципом обслуговування сигналів запиту (одноканальна система масового обслуговування з відмовами). Ця обставина обумовила потребу виміру координат повітряного об'єкту (ПО) на запитувачі, що потребує прийому пачки сигналів відповіді, що важко в умовах складної завадової обстановки. При цьому слід зазначити, що координати ПО з значно більшою точністю визначаються на борту ПО і можуть бути передані на запитувач за каналом відповіді. Таким чином, ЗСС, які мають канал запиту та канал відповіді, більш відносяться до систем обміну інформацією між наземним пунктом управління та бортом ПО і можуть характеризуватися як запитальні системи передачі даних (ЗСПД), за допомогою яких можливо здійснити передачу координат з борту ПО. Метою роботи є порівняльний аналіз інформаційної ємності ЗСС ПП.
Keywords: інформаційне забезпечення; повітряний простір; запитальна система спостереження; інформаційна ємність