Методи підвищення завадостійкості каналів передачі інформації запитальних систем спостереження повітряного простору - Свид, І. В. (My University, 2012)
Мета дисертаційного дослідження – створення методу підвищення завадостійкості запитальних каналів передачі інформації при дії внутрісистемних, навмисних корельованих та некорельованих завад, у якому, за рахунок спадкоємного переходу від запитальних систем спостереження до запитальних каналів передачі польотної інформації, що забезпечує перехід від обслуговування запитів до обслуговування мережі та виключає можливість паралізації літакових відповідачів навмисною корельованою завадою і цим реалізується надійне інформаційне забезпечення споживачів системи контролю повітряного простору. Ocновні результати: набула подальшого розвитку модель каналу передачі інформації запитальних систем спостереження, яка, на відміну від відомих, враховує вплив некорельованих завад у каналі відповіді на якість передачі інформації, що дозволило більш точно оцінити завадостійкість; вперше розроблено адресний за відповіддю метод передачі інформації, у якому координати повітряного об’єкта включаються у склад передаваємої інформації з повітряного об’єкта, що забезпечило спадкоємний перехід від обслуговування абонента до обслуговування мережі, і дозволило підвищити завадостійкість запитальних каналів передачі інформації при дії внутрісистемних, навмисних корельованих та некорельованих завад; набув подальшого розвитку метод передачі інформації у запитальних системах спостереження який, на відміну від відомих, оснований на управлінні потоками як сигналів запиту так і сигналів відповіді, що дозволило послабити вплив внутрісистемних завад на завадостійкість каналів передачі. Практична значущість отриманих результатів полягає в тому, що: удосконалено методику розрахунка коефіцієнту готовності запитальних систем спостереження при передачі польотної інформації з урахуванням наявності хаотичних імпульсних завад у каналі відповіді, яка дозволяє оцінити показники завадостійкості запитальної системи спостереження у реальних умовах завадової обстановки; розроблено пропозиції щодо збільшення кількості передаваємих розрядів польотної інформації при використанні існуючого стандарту передачі; обґрунтовано структуру та визначено тип модуляції сигналів передачі інформації в запитальних каналах передачі польот- ної інформації. The purpose of the dissertation research – a method of improving noise immunity in request information channels with negative action of intersystem correlated and uncorrelated hindrances, in which by the inherited transition from the request location systems of supervision to the interrogative request channels of flight information which provides a transition from request service to the network service and eliminates possibility of paralyzing airplane’s defendants the intentional correlated hindrance so safety information service of air space control system can be realized. Main results: developed the model channel transmission systems requesting observation that, differ from known, by including the influence of uncorrelated noise in the response channel to the quality of information transfer, what allows better assessment of noise immunity, first developed by the response address transmission method in which the coordinates of the air object included in the composition intersystem information on air facility, that provided the hereditary transfer of service the subscriber to service network, and thus improving noise immunity requesting information channels when exposed intersystem, correlated and uncorrelated intentional interference, developed further the method of information transfer systems in requesting observation that, differ from known by based on control flows as request signals and response signals, which allowed to reduce the impact of noise on noise immunity intersystem channels. The practical significance of the results is manifested in: improved method of calculating the coefficient of readiness requesting observing systems in the transmission of flight information including the presence of random noise in the channel impulse response, which allows to estimate the performance of noise immunity observation requesting in the wild clutter, the proposals to increase the number of digits transferrable flight information using an existing standard transmission ; reasonable structure and defined modulation type signal transmission in requesting channels of flight information.
Keywords: запитальна система спостереження; канал передачі; інформаційне забезпечення; польотна інформація; коефіцієнт готовності; завадостійкість; requesting observing system; transmission channel; information management; flight information; availability factor; noise immunity