Математична модель оцінки кредитного ризику банківських установ - Красномовець, Г. О. (My University, 2025)
Мета дослідження – теоретичне обґрунтування та розробка математичної моделі оцінки кредитного ризику банківських установах у сучасних умовах. Розглянуто сутність та класифікація кредитного ризику у банківській діяльності. Порівняно зарубіжні та вітчизняні підходи до управління кредитним ризиком. Здійснено огляд сучасних математичних методів і моделей оцінки кредитного ризику. Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку банківської системи України. Визначено особливості прояву кредитного ризику в умовах національної економіки. Оцінено ефективність існуючих підходів до управління кредитним ризиком у вітчизняних банках. Розглянуто методичні основи побудови математичної моделі оцінки кредитного ризику банківських установ. Розроблено математичну оцінки кредитного ризику банківських установ. Здійснено чисельне розв’язання задачі на даних українських банків. Наведено структурно-логічну характеристику результатів дослідження.
Keywords: математична модель оцінки кредитного ризику; оцінка кредитного ризику; кредитний ризик в банківських установах; банківська установа; очікуваний збиток