Зображення кохання на сторінках поеми Нізамі Ґенджеві «Лейла і Меджнун» у перекладі Леоніда Первомайського - Циганенко, В. Л.; Очкурова, Н. О. («Контраст», 2023)
У статті детально розглянуті художні засоби, стилістичні фігури, до яких удається Нізамі Ґенджеві при описі нещасливого взаємного кохання Лейлі та Меджнуна. Проаналізований зміст поеми. Це дає змогу пересвідчитися у поєднанні тогочасних класичних традицій при створенні поем iз народною творчістю. Саме це поєднання дало змогу Нізамі Ґенджеві досконало передати почуття, стан головних героїв. У поетичному творі поет розповідає про причини створення поеми, про історію знайомства головних героїв, про їхнє кохання. Усе це описано яскраво, насичено. Це дає змогу читачеві поеми переживати разом з Лейлою та Меджнуном їхнє кохання, їхній розпач, бажання бути поруч; ніби бачити стан батьків, коли вони дізнаються про божевілля Меджнуна; переживання чоловіка Ібн-Селама, який хоче бути поруч iз коханою. Усі ці описи Нізамі Ґенджеві робить не сухими, а яскравими, насиченими великою кількістю художніх засобів. У розповідь про нещасливе взаємне кохання Лейлі та Меджнуна Нізамі Ґенджеві вводить у твір оповідання про шаха й юнака; про царя та пустельника, притчу про Куріпку й Мураша. І хоч мають різні назви (оповідання, притча), проте це одне й те саме. Й оповідання, і притчі відіграють роль ліричних відступів, оскільки за допомогою них Нізамі Ґенджеві пояснює вчинки головних героїв. Уся розповідь насичена художніми засобами: паралелізмами (зникає надія – зникає караван в імлі; зникла Лейла – зник місяць-молодик; немов зоря Лейла – небозвід Меджнун; Лейла небо блакитне – Меджнун свіча), епітетами (гірка жага любові; розумні слова; нещасний батько; гіркі поради; любий друг; лихі вітри; грізні блискавиці; дужі верблюди; світлий шлях; закохані серця; злий прокльон; людські цноти; вогненноокий ворон-птах; нова надія; темний небосхил; кровожерні пси), метафорами (володар щастя; пахких троянд убір; на вежі слова вився прапор; мовою зачарував світи; любов у перли понизав; слова незаймані; у слова наречену одягати; звести до неба слави дзвін; думка у клітці), порівняннями (вірш засяяв, мов алмаз; вірш нехай палає, наче самоцвіт; син – запахущий сад, сяйна перлина, сонячна ясень, місяць; Кейс розцвівся, мов фіалковий цвіт; Лейла – перлина, кипарис; волосся, коса – ніч; палають очі, наче світачі; злікувати, мов талісман) тощо.
Keywords: художні засоби; поема; поет; співець; кохання; сльози