Про фінансово-правову природу загальнообов’язкового соціального страхування - Білінський, Д. О. (Про фінансово-правову природу загальнообов’язкового соціального страхування, 2016)
Стаття присвячена науковому дослідженню публічної природи обов’язкового соціального страхування як важливої складової публічної фінансової системи. Розглянуто норми діючого законодавства, що регламентують правовідносини у сфері порушеного питання, проаналізовано наукові погляди сучасних авторів. Досліджено існуючі в Україні станом на сьогоднішній день фонди соціального страхування та зміни у вітчизняному законодавстві, що тривають. Проаналізована важливість упровадження в Україні єдиного соціального внеску. Досліджено найбільш поширені моделі адміністрування зборів та виплат у сфері обов’язкового соціального страхування в країнах – членах Європейського Союзу з метою запозичення позитивного досвіду та його практичного втілення при проведенні відповідних реформ. Зроблено висновки стосовно основних завдань розбудови системи обов’язкового соціального страхування та запропоновано ряд практичних кроків. // The article is devoted to the scientific study of public nature of compulsory social insurance as an important component of the public financial system. The norms of the current legislation regulating the legal relationship in the sphere of violated issue are considered, the scientific views of modern authors are analyzed. The existing social insurance funds and changes in the national legislation continued to be investigated in Ukraine. The importance of introducing a single social contribution to Ukraine is analyzed. The most common models of administration of assembly and payments in mandatory social insurance in the member countries of the European Union are investigated in order to borrow positive experience and its practical implementation in carrying out relevant reforms. Conclusions are made regarding the basic tasks of building compulsory social insurance and a number of practical steps are offered.
Keywords: загальнообов’язкове соціальне страхування; Фонд соціального страхування; єдиний соціальний внесок; фінансова система; публічні фінанси; compulsory social insurance; social insurance fund; single social contribution; financial system; public finances