Технологічні аспекти створення віртуальної лексикографічної лабораторії на базі тлумачного словника (на прикладі ВЛЛ DLE 23) - Купріянов, Е. В.; Остапова, І. В.; Яблочков, М. М. (ХНУРЕ, 2024)
Стаття присвячена висвітленню окремих важливих питань створення програмно-інструментального комплексу – віртуальної лексикографічної лабораторії ВЛЛ DLE23 для роботи з іспанським словником у цифровому середовищі. Детально викладено процес побудови концептуальної моделі, на основі якої створено базу даних та інтерфейс, вироблено принцип репрезентації тексту словника у лексикографічній базі даних та створено інтерфейс для роботи з текстом словника. The article considers some important issues of creating a software and tool complex — the virtual lexicographic laboratory DLE23 for working with the Spanish dictionary in the digital environment. The article describes in detail the process of building a conceptual model on the basis of which the database and interface were created, the principle of representation of the dictionary text in the lexicographic database was developed, and the interface for working with the dictionary text was created.
Keywords: комп’ютерна лексикографія; лексикографічна система; віртуальна лексикографічна лабораторія; цифрове середовище; база даних NOSQL; інтерфейс ВЛЛ; computer lexicography; lexicographic system; virtual lexicographic laboratory; digital environment; NOSQL DATABASE; VLL interface.