Методи збільшення даних для покращення контрольованого навчання при виявленні кібератак - Баєв, І. С. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є вивчення та оцінка різних методів доповнення даних для підвищення ефективності моделей контрольованого навчання у виявленні кібератак. У ході виконання кваліфікаційної роботи розроблено та апробовано гібридний підхід до синтетичного розширення незбалансованих вибірок із використанням методів SMOTE, ADASYN та Tomek Links. Такий підхід дозволив зменшити ризик перенавчання та суттєво підвищити здатність моделей до узагальнення, особливо в умовах мінливих кіберзагроз. Також запропоновано стратегії безперервного та ансамблевого навчання, інтеграцію зворотного зв'язку з центру операцій безпеки (SOC) та поєднання методів навчання з учителем і без учителя. У роботі обґрунтовано необхідність використання механізмів пояснення (LIME, SHAP) для підвищення прозорості моделей. Отримані результати підтверджують перспективність застосованих методів для адаптивного та надійного виявлення аномалій у кібербезпеці.
Data Augmentation Methods for Improving Supervised Learning in Cyberattack Detection
Keywords: доповнення даних; SMOTE; ADASYN; виявлення аномалій; ансамблеве навчання; інтерпретація моделей