Умовні та безумовні правові фікції в трудовому праві України - Сиротнікова, Я. Є. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2018)
Стаття присвячена класифікації правових фікцій, за критерієм настання певного юридичного факту, на умовні та безумовні, як основи для їх структурування в нормативній регламентації суспільно-трудових правовідносин. Відзначається, що важливість такої класифікації полягає у виявленні особливостей правової природи юридичних фікцій в трудовому праві, визначенні ступеня їх поширеності. Окремо здійснено дослідження щодо розмежування умовності юридичної фікції на стадії правотворчості та на стадії правозастосування. // The article is devoted to the classification of legal fictions, according to the criterion for a certain legal fact, are conventional and unconditional as the basis for their structuring in the normative regulation of socio-labor relations. It is noted that the importance of such a classification is to identify the peculiarities of the legal nature of legal fictions in the labor law, determining the degree of its prevalence. Separately, a study was carried out to distinguish the conditionality of legal fiction at the stage of law-making and at the stage of enforcement.
Keywords: фікція; трудове право; фікції у трудовому праві; умовні та безумовні правові фікції; fiction; labor law; fiction in labor law; conditional and unconditional legal files