Аналіз систем виявлення та запобігання вторгнень для захисту інформаційних мереж - Михайлова, А. С. (My University, 2024)
Об'єкт дослідження – системи виявлення та запобігання вторгнень. Мета роботи – дослідження та порівняння систем виявлення та запобігання вторгнень для захисту інформаційних мереж. Результати – в роботі проаналізовано проблеми безпеки в інформаційних мережах, розглянуто інструменти мережної безпеки, засоби виявлення та усунення вразливостей, засоби виявлення та запобігання вторгнень. Досліджено класифікацію систем IDS/IPS, функціонал, архітектуру, принцип роботи, переваги та недоліки IDS/IPS. Виконано огляд та порівняльний аналіз найбільш популярних сучасних рішень IDS/IPS: Check Point Quantum, Cisco NGIPS, Hillstone Networks, OSSEC, Palo Alto Networks, Snort, Trellix (McAfee + FireEye), Trend Micro, Zeek (Bro) та ZScalar Cloud IPS. Проведено порівняння рішень IDS/IPS за основними характеристиками та виконано вибір кращих ріщень для різних ситуацій.
Keywords: інформаційна мережа; аномалія; сигнатура