Пріоритети науково-інноваційної діяльності України в умовах нової промислової революції та асоціації з ЄС - Матюшенко, І. Ю.; Пасмор, М. С. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2018)
У результаті проведених досліджень встановлено, що до сучасних глобальних тенденцій розвитку світової економіки і суспільства слід віднести: (1) людська раса старішає, одночасно зростає середній клас і розширюється нерівність; (2) сталий розвиток світової економіки стає більш уразливим до викликів і слабких сторін глобалізації; (3) революція технологій перетворює суспільство, при цьому оцифровування є фактором і наслідком радикальних, незворотних змін; (4) дефіцит ресурсів стає більш проблемним із зростанням споживання енергії і перехідною структурою виробництва; (5) взаємозалежність країн, що сьогодні є фактом глобального життя, не супроводжується зміцненням глобального управління, при цьому світовий порядок стає більш крихким і непередбачуваним. Як наслідок, одночасно відбуваються економічна і технологічна революція, соціальна і демократична революція, геополітична революція [1].
Keywords: нові індустріальні країни; регулювання приросту населення