Нейромережева кластеризація даних на основі нейронних мереж прямого поширення - Глюза, А. П. (My University, 2022)
Тема роботи: Нейромережева кластеризація даних на основі нейронних мереж прямого поширення. Мета роботи: дослідження методів нейромережевої кластеризації даних на основі нейронних мереж прямого поширення. Предмет дослідження – нейронна мережа для кластеризації даних. Об’єкт дослідження – процес кластеризації даних із застосуванням нейронних мереж. Методи дослідження: системний аналіз, порівняння, експеримент. В роботі розглянуто можливість кластеризації даних на основі нейронних мереж прямого поширення. Розглянуто основні задачі нейромережевої кластеризації. Визначено основні типи нейронних мереж та алгоритми їх навчання. Наведено результати експериментальних досліджень кластеризації даних за допомогою нейронної мережі прямого поширення. Доведено ефективність застосування нейронних мереж прямого поширення для задач кластеризації. Новизна роботи полягає у вдосконаленні алгоритмів кластеризації даних за допомогою нейронних мереж. Практична значимість отриманих результатів полягає у можливості використання розробленої нейронної мережі для кластеризації
Keywords: інтелектуальні системи підтримки прийняття рішень; нейронна мережа; штучний інтелект