Досліження великомовної моделі для перекладу української мови з використанням штучного інтелекту - Попов, І. О. (My University, 2024)
Об’єктом дослідження є можливості перекладу української мови з використанням різних видів нейронних мереж. Метою дослідження є визначення найбільш ефективних методів та моделей, як з точки зору якості перекладу, так і ресурсів, що потрібні для тренування, налаштування, та використання моделі. Проведено дослідження методів машинного перекладу. Проведено дослідження нейронних моделей машинного перекладу. Проведено тестування та порівняння великих мовних моделей на основі архітектури Transformer. У результаті дослідження здійснене тестування та порівняння різних великих мовних моделей у задачу перекладу української мови у декількох мовних напрямах.
Keywords: мовна модель; нейронний машинний переклад; українська мова; штучний інтелект