Методи та модель верифікації знань для інтелектуалізації Web-контенту - Головянко, М. В. (My University, 2011)
В умовах зростання популярності Web-орієнтованих систем, зокрема таких, що застосовуються для прийняття рішень, особливої важливості набувають програмні інтелектуальні засоби автоматичного вилучення релевантної інформації, достовірність якої можна формально перевірити або верифікувати. Розроблені дотепер підходи до верифікації знань використовують переважно статистичні та синтаксичні методи перевірки цілісності та несуперечливості розміщених у окремій базі знань, що обумовлює нездатність існуючих методів верифікації впоратись із різнорідністю, неструктурованістю та суперечливістю інформації, поданої у Web. У зв'язку з цим актуальною є задача розробки моделі та методів семантичної верифікації знань на основі інформації, яка може вилучатись з розподілених різнорідних джерел, що дозволить інтелектуалізувати Web-контент, доповнивши зміст Web-систем такими формальними описами, які нададуть можливість інтелектуальним програмам або агентам автоматично переконуватися у достовірності в певному контексті наданої системою інформації. Напрямок досліджень відповідає положенням задекларованої World Wide Web консорціумом ініціативи «Semantic Web», та покликаний розв’язати задачу підняття рівня довіри до Web-ресурсів.
Keywords: верифікація знань; достовірність інформації; Web-орієнтовані системи