Залучення стейкхолдерів для успішного управління проєктом - Власенко, Т. А.; Городецька, Т. Е.; Котельникова, Ю. М.; Помогалова, Н. В. (Modeling the Development of the Economic Systems, 2023)
Збалансованість інтересів зумовлює ефективну участь усіх зацікавлених сторін у діяльності компанії.Ігнорування інтересів будь-якої групизацікавлених сторін інезбалансованість їхніхінтересів можуть мати несприятливі наслідки для компанії, такіяк втрата працездатних та ефективнихспівробітників, відтік капіталу та скороченняпідтримки акціонерів (учасників), щов результатіпризведе до погіршення її фінансовогостановищата іміджу.Управління зацікавленими сторонами є процесом аналізу таузгодження інтересів длядовгострокового розвитку підприємства. Це також процесвзаємодії (комунікації) компаніїззацікавленими сторонами, який дозволяє консультуватися, інформувати тапояснювати всім зацікавленим сторонамкомпанії реалізацію стратегічних планівіїх значення для всіх її учасників.Компанії є частиною економічного, соціального, природного та інформаційного середовища. Щодо цього бізнес-стратегії впливають на велику кількість людей,установ та організацій, які зазвичайє зацікавленими сторонами.Різні групи зацікавлених сторінмають різні пріоритети з урахуванням своїхінтересів, які пов’язані з прибутком,дивідендами, заробітною платою, умовамироботи, можливостями навчання та кар’єри,взаємовигідним партнерством, залученням інвестицій, фінансовою підтримкою бізнес-спільноти та держави, лояльністю,із захистом навколишнього середовища, етичними таморальними проблемами та ін.Тому управління зацікавленими сторонами має вирішальне значення для бізнесу, особливо під часприйняттястратегічних рішень. Принципом ефективного управління є узгодженість (збалансованість) економічнихінтересів різних зацікавлених сторін. Конфлікт інтересів зацікавленихсторін виникає, коли прагнення та зусилляіз задоволення потреб одних групзацікавлених сторін ставлять під загрозуочікування та плани інших. Управління стейкхолдерамипроцес аналізу та узгодження інтересів задлявизначення найбільш узгодженихрішень для довгострокового та стійкогорозвитку підприємства. Це також процес комунікації, який дозволяє консультуватися, інформувати та пояснювати всімзацікавленимсторонам запланованіта реалізовані стратегічні рішеннякомпанії, їх значення для кожного їхнього представника. The balance of interests determines the effective participation of all interested parties in the company's activities. Ignoring the interests of any group of stakeholders and the imbalance of their claims can have adverse consequences for the company, such as the loss ofcapable and efficient employees, capital outflow, and reduced support of shareholders (participants), which will ultimately lead to a deterioration of its financial position and image. Stakeholder management is the process of analyzing and coordinating interests for the enterprise's long-term development. It is also a process of interaction (communication) of the company with stakeholders, which allows it to consult, inform, and explain to all interested parties the implementation of strategic plans and their significance for all its participants.Companies comprise the economic, social, natural, and information environment. In this regard, business strategies affect many people, institutions, and organizations, which are usually stakeholders. Different groups ofstakeholders have other priorities, considering their interests, which are related to profits, dividends, wages, working conditions, training and career opportunities, mutually beneficial partnerships, attracting investments, financial support of the business community and the state, loyalty, with environmental protection, ethical and moral problems, etc. Stakeholder managementis, therefore, critical to business, especially when making strategic decisions. The principle of effective management is theconsistency (balance) of the economic interests of various interested parties. A conflict of interest occurs when the aspirationsand efforts to satisfy one stakeholder group's needs jeopardize others' expectations and plans. Stakeholder management is the process of analyzing and coordinating interests to determine the most consistent solutions for the long-term and sustainable development of the enterprise. It is also a communication process that allows you to consult, inform, and explain to all interested parties the company's planned and implemented strategic decisions and their meaning for each of their representatives.
Engagement of Stakeholders for Successful Project Management
Keywords: стейкхолдери; карта стейкхолдерів; stakeholders; development; stakeholder map