Розробка програмного засобу для сканування штрих-коду продуктів - Кузьміна, О. О. (My University, 2025)
Об’єктом роботи виступає система автоматизованого зчитування штрих-кодів, що забезпечує ідентифікацію товарів за допомогою візуального кодування. Метою роботи є розробка програмного засобу для зчитування штрих кодів продуктів, який буде характеризуватися простотою використання, високою точністю і доступністю для широкого кола користувачів. Для розробки програмного засобу реалізовано попередню обробку зображення: переведення у відтінки сірого, згладжування, бінаризацію та виявлення контурів для точного визначення області розташування штрих-коду. Саме зчитування коду здійснюється за допомогою бібліотек OpenCV та ZXing, які підтримують основні типи штрих-кодів, зокрема EAN-13 та UPC. Отриманий програмний продукт має забезпечити ефективність обробки інформації, зменшення помилок у введенні даних та підвищення швидкості обслуговування.
Keywords: штрих-код; алгоритм зчитування; декодування; бінаризація; модуль захоплення зображень; пошук контурів