Моделювання електромеханічних процесів в електроприводах систем автоматизації - Шевченко, А. Д. (My University, 2025)
Об’єктом роботи є математична модель електропривода систем автоматизації атомних електростанцій. Предмет роботи – математичне та комп’ютерне моделювання електромеханічних процесів в електроприводах з двигунами постійного струму. Мета роботи – підвищення точності та надійності керування електроприводами шляхом побудови моделі на основі лагранжевого формалізму та її реалізації в середовищі Scilab/Xcos. У роботі побудовано математичну модель електропривода, що враховує як електричну, так і механічну частини системи, а також динаміку взаємодії з блоками керування. Реалізована симуляційна модель дозволяє проводити чисельні експерименти та верифікацію результатів. У першому розділі подано загальну характеристику АЕС, розглянуто місце атомної енергетики в енергосистемі та графіки енергоспоживання. У другому розділі проаналізовано структуру систем керування АЕС, зокрема основні підсистеми та принципи ієрархії. У третьому розділі наведено класифікацію електроприводів, схеми їх керування та технічні вимоги для умов АЕС. У четвертому розділі розкрито теоретичні основи моделювання, побудовано рівняння Лагранжа, узагальнено сили та втрати. У п’ятому розділі реалізовано комп’ютерну модель у Scilab/Xcos, проведено симуляцію, інтерпретовано результати та виконано удосконалення моделі.
Keywords: модель електропривода; автоматизація атомних електростанцій; моделювання електромеханічних процесів