Сутність процедур адміністративно-правового механізму обмеження спільної роботи близьких осіб в системі правосуддя - Польна, О. О. (Гельветика, 2019)
Стаття присвячена визначенню поняття та основних особливих ознак процедур адміністративно-правового механізму обмеження спільної роботи близьких осіб в системі правосуддя. Під означеними процедурами в системі правосуддя пропонується розуміти встановлені у нормативно-правових актах публічно-правові порядки здійснення компетентними органами публічної влади в системі правосуддя та посадовими особами цих органів діяльності, спрямованої на дотримання вимог відповідного адміністративно-правового обмеження. Встановлюється, що досліджувані процедури характеризуються сукупністю особливих ознак, серед яких особливе значення має те, що ці процедури: є публічно-правовими процедурами, адже характеризуються управлінським характером та урегульовані адміністративним законодавством; передбачають особливий суб’єктний склад учасників цих процедур та є наперед визначеною у нормах законодавства моделлю поведінки суб’єктів механізму обмеження спільної роботи близьких осіб в системі правосуддя; узгоджуються із принципом законності, верховенства права, справедливості та іншими принципами функціонування вказаного правового механізму; є засобами реалізації матеріальних норм адміністративного права, котрими регламентується адміністративно-правове обмеження спільної роботи близьких осіб в системі правосуддя; припиняються (завершуються) прийняттям акту та/або вчиненням юридично значимих дій, на один з варіантів якого були спрямовані ці процедури. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження та визначається соціально-правове значення розглянутих процедур. Стаття присвячена визначенню поняття та основних особливих ознак процедур адміністративно-правового механізму обмеження спільної роботи близьких осіб в системі правосуддя. Під означеними процедурами в системі правосуддя пропонується розуміти встановлені у нормативно-правових актах публічно-правові порядки здійснення компетентними органами публічної влади в системі правосуддя та посадовими особами цих органів діяльності, спрямованої на дотримання вимог відповідного адміністративно-правового обмеження. Встановлюється, що досліджувані процедури характеризуються сукупністю особливих ознак, серед яких особливе значення має те, що ці процедури: є публічно-правовими процедурами, адже характеризуються управлінським характером та урегульовані адміністративним законодавством; передбачають особливий суб’єктний склад учасників цих процедур та є наперед визначеною у нормах законодавства моделлю поведінки суб’єктів механізму обмеження спільної роботи близьких осіб в системі правосуддя; узгоджуються із принципом законності, верховенства права, справедливості та іншими принципами функціонування вказаного правового механізму; є засобами реалізації матеріальних норм адміністративного права, котрими регламентується адміністративно-правове обмеження спільної роботи близьких осіб в системі правосуддя; припиняються (завершуються) прийняттям акту та/або вчиненням юридично значимих дій, на один з варіантів якого були спрямовані ці процедури. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження та визначається соціально-правове значення розглянутих процедур.
Essence of procedures of an administrative mechanism of restriction of joint work of relatives in the justice system
Keywords: адміністративно-правове обмеження; близькі особи; конфлікт інтересів; корупція в системі правосуддя; спільна робота близьких осіб; пряме підпорядкування; administrative and legal limitation; close people; conflict of interest; corruption in the justice system; direct subordination; joint work of closely affiliated persons