Концептуальні засади формування циркулярних циклів у агропродовольчих економічних системах - Кузьома, В. В.; Степаненко, С. В. (My University, 2023)
Мета статті полягає у доповненні методичних засад імплементації циркулярних засад у практичну діяльність суб’єктів господарювання на основі деталізації циклів замкненої економічної системи та визначення їх ключових характерних ознак. За результатами дослідження виявлено, що активізація розвитку циркулярних процесів у національній економіці – об’єктивна вимога теперішнього та майбутнього часу. На основі систематизації наукової літератури у статті було запропоноване авторське бачення основних концепцій розвитку циркулярної економіки. Визначено, що за сучасних умов найбільш поширеним підходом до опрацювання концепцій і механізмів імплементації у практику засад циркулярної економіки, постає концепт «зеленої» економіки та глобального сталого розвитку. Економіку замкненого циклу доцільно розглядати як інструмент досягнення цілей і завдань сталого розвитку національного господарства та агропродовольчої сфери виробництва. Дослідження особливостей та принципів циркулярної економіки дозволили обґрунтувати систему циклів замкненої економіки, серед яких було виокремлено: цикли замикання, цикли уповільнення та звуження. Відповідно до кожного циклу економічної системи замкненого типу представлено сукупність характерних параметрів циркулярної економічної системи. Основними розрізами характерних ознак замкнених циклів у статті було обрано: специфічні ознаки, можливий результат, перспективні пріоритетні драйвери. На основі вивчення різноманітних підходів та трактування сутності і змісту категорії «циркулярна економіка» представлено її авторське тлумачення. Досліджено стратегічні пріоритети подальшого розвитку циркулярної економіки, закріплені у законодавчих ініціативах країн ЄС. Проведено короткий аналіз існуючого нормативно-правового забезпечення становлення і стимулювання розвитку економіки замкненого типу в Україні.
Conceptual principles of the formation of circular cycles in agricultural economic systems
Keywords: циркулярна економіка; сталий розвиток; агропродовольча сфера; бізнес-суб’єкти