Обчислювальні методи обробки зображень для оцінки місцезнаходження об’єктів зі слабким блиском - Кожухов, О. М. (My University, 2012)
Дисертацію присвячено підвищенню точності оцінки місцезнаходження об'єктів зі слабким блиском на цифрових зображеннях за рахунок розробки ефективних обчислювальних методів обробки цифрових зображень для оцінки місцезнаходження об'єктів зі слабким блиском. На основі аналізу умов спостереження об'єктів зі слабким блиском та методів обробки зображень для оцінки їх місцезнаходження було сформульовано науково-технічне завдання на розробку обчислювальних методів обробки зображень для оцінки місцезнаходження об'єктів зі слабким блиском. Удосконалено ітераційний метод оцінки місцезнаходження об'єкта на цифровому зображенні на фоні завади з невідомими параметрами, який дозволяє зменшити СКВ оцінки координат об'єкту зі слабким блиском в порівнянні з традиційними методами. Удосконалено метод додавання кадрів з накопиченням сигналу від об'єкта зі слабким блиском і ненульовим видимим рухом, який дозволяє збільшити ймовірність виявлення об'єктів. Запропоновано метод попередньої селекції цифрових зображень об'єктів, який дозволяє зменшити обчислювальні витрати на оцінку координат сигналів на цифровому зображенні без втрати якості виявлення. Dissertation is dedicated to the accuracy improvement of location estimation of faint objects on digital images by designing effective computational methods for digital images processing to estimate the location of faint objects. The present scientific and technical task to create effective computational methods of image processing for faint objects’ position estimation was developed through the analysis of observation conditions for faint objects and image processing methods to estimate their location. It is improved iterative method for estimation the location of the object on the digital image on the background of noise with unknown parameters. The present method permits to reduce RMS of coordinates’ estimation for faint objects (comparing with traditional methods). It is improved method for frames stacking with signals’ accumulation received from the faint object with a nonzero apparent motion. This method permits to increase probability of objects’ detection. The method of preliminary objects selection on digital images is developed, that permits to reduce computational cost of signals coordinates’ estimation on digital images with no loss of detection quality.
Keywords: обробка зображень; об’єкти зі слабким блиском; оцінка місцезнаходження; image processing; faint objects; location estimation