Спосіб дистанційного вимірювання горизонтальної швидкості вітру радіоакустичним зондуванням атмосфери - Бабкін, С. І.; Карташов, В. М.; Кушнір, М. В. (ХНУРЕ, 2015)
Винахід належить до радіолокаційної метеорології Спосіб дистанційного вимірювання горизонтальної швидкості вітру радіоакустичним зондуванням атмосфери полягає у тому, що випромінюють вертикально угору акустичний імпульс з синусоїдальним заповненням, опромінюють акустичний імпульс електромагнітними коливаннями з довжиною хвилі, удвоє більшою довжини хвилі синусоїдального заповнення акустичного імпульсу, приймають електромагнітні коливання, розсіяні акустичним імпульсом, вимірюють допплерівський зсув частоти електромагнітного сигналу, відбитого від акустичного імпульсу з заданої висоти траси зондування. Одночасно послідовно перемножують вихідний сигнал радіоприймача з сигналами генератора опорних сигналів, порівнюють поміж собою амплітуди вихідних сигналів корелятора та визначають максимальну із них.
Keywords: радіолокаційна метеорологія; горизонтальна швидкість вітру; радіоакустичне зондування атмосфери; акустичний імпульс