Деякі проблеми ведення державного земельного кадастру у контексті сплати земельного податку - Дмитрик, О. О. (НДІ ПЗІР НАПрНУ, 2019)
Зазначено, що обчислення земельного податку не можливо без отримання відомостей Державного земельного кадастру, адже відповідно до ст. 286 Податкового кодексу України підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру. Констатовано відсутність єдиної інформаційної системи земельно-кадастрової інформації та засобів забезпечення її достовірності; не урегульованість порядку взаємодії органів, які надають витяги з кадастру між собою; ускладненість механізму оцінки земельних ділянок, що проводять різні суб’єкти; проблему отримання своєчасної і достовірної інформації стосовно земельної ділянки як об’єкта оподаткування податковими органами, що призводить до ненаправлення платникам земельного податку податкових повідомлень про сплату цього податку. Запропоновано шляхи вирішення позначених проблем. // It is stated that the calculation of the land tax is not possible without obtaining the information of the State Land Cadastre, because according to Art. 286 of the Tax Code of Ukraine the basis for the calculation of land tax is the data of the State Land Cadastre. The lack of a unified information system of land cadastral information and the means of ensuring its accuracy were ascertained; lack of regulation of the order of interaction of bodies providing extracts from the cadastre among themselves; complexity of the mechanism of valuation of land plots conducted by different entities; the problem of obtaining timely and reliable information about the land as a subject of taxation by the tax authorities, 134 which leads to the non-sending of land tax payers with tax notices on payment of this tax. The ways to solve these problems are suggested.
Keywords: земельний податок; правовий механізм земельного податку; державний земельний кадастр; land tax; legal mechanism of land tax; state land cadastre