Розробка методів попередження розвитку психічних розладів у людей з гіпотиреозом та гіпертиреозом - Гулієв, Н. Б. (ХНУРЕ, 2024)
Гіпотиреоз – ендокринне захворювання, яке передбачає дефіцит гормонів щитоподібної залози, без яких не можлива нормальна робота усього організму. Гіпертиреоз – хвороба, при якій виробляється надмірна кількість гормонів щитоподібної залози. Чимала кількість досліджень за останні 60 років набули критичних значень, що свідчить про стрімке поширення вище зазначених ендокринних патологій, які своєю чергою ведуть до інших ускладнень, одними з яких є нервово-психічні розлади. Такими проявами можуть бути деменція, манія, депресія, енцефалопатія Хашимото.
Keywords: психічні розлади; гіпотиреоз; гіпертиреоз