Дослідження методів семантичної сегментації зображення - Ткаченко, Н. О. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є зображення, які потребують семантичної сегментації. Предметом дослідження є методи семантичної сегментації зображень. Метою дослідження є проведення детального аналізу сучасних методів семантичної сегментації зображень та їх порівняння з метою виявлення найефективніших підходів. У ході роботи проведено аналіз методів семантичної сегментації зображень, визначено основні поняття та класи методів сегментації. Досліджено як класичні підходи, такі як порогова сегментація та методи на основі контурів, так і сучасні методи, включаючи глибинне навчання. У результаті дослідження реалізовано програмне забезпечення для сегментації зображень, проведено його тестування та оцінку ефективності.
Keywords: сегментація зображень; обробка цифрових зображень; згорткова нейронна мережа; суперпіксельна сегментація