Розробка методу визначення м’язового тонусу м’якого піднебіння при діагностиці ронхопатії - Мустецова, О. В.; Худаєва, С. А.; Ібрагім Юнусс Абделхамід; Аврунін, О. Г. (ХНУРЕ, Друкарня Мадрид, 2018)
Встановлено, що отримані результати щодо остаточного носоглоткового перепаду тиску пояснюються вільним рухом структур м’якого піднебіння та можливістю герметичної обтюрації носоглотки від підмаскового (зовнішнього) простору в нормі, та в’ялим, недостатнім для герметичної обтюрації перекриттям епіфарінгсу структурами м’якого піднебіння при порушенні його м’язового тонусу, що може використовуватися як додатковий метод діагностики ронхопатії та при виборі тактики лікування храпу і синдрому обструктивного сонного апное
Keywords: ронхопатія; м’язовий тонус; м’яке піднебіння