Аналіз методів оцінки фінансового стану підприємства придатних до прогнозування на формальному рівні в умовах нестабільного розвитку економіки - Мельников, О. Ф.; Кобзев, І. В.; Мельников, О. О. (My University, 2023)
У статті проведено аналіз моделей, за допомогою яких може бути побудований неперервний комплексний показник фінансового стану підприємства, доведено їх недостатня точність в умовах нестабільного розвитку економіки України, якщо вони використовуються по одинці. Це стосується як зарубіжних, так і вітчизняних моделей. Недостатня точність оцінки рівня фінансового стану підприємства не дозволяє коректно оцінити стійкість фінансового стану та дослідити його динаміку, що заважає побудові правильних інференцій для прийняття управлінських рішень. У зв’язку з цим досліджено можливість підвищення достовірності оцінки рівня фінансового стану підприємства в умовах нестабільного розвитку економіки України за рахунок використання групи моделей для декількох підприємств, або для одного підприємства за кілька періодів, які виявляють узгоджені результати за певним формальним критерієм. Результати оцінки фінансового стану за базовою групою моделей повинні мати суттєво більшу точність і достовірність згідно з основними положеннями теорії ймовірностей. З’ясовано, що складання синтетичної моделі за певним формальним критерієм узгодженості оцінок рівня фінансового стану певних моделей загальної сукупності дозволяє визначити локальну систему показників, яка містить різні показники базових систем локальної групи моделей. Тобто визначити систему фінансових показників на формальному рівні, які найбільш впливають на фінансовий стан в досліджуваної (локальної) економічної ситуації.
Keywords: фінансовий стан; стійкість фінансового стану; рівень фінансового стану підприємства; оцінка фінансового стану; консолідована комплексна оцінка; система фінансових показників; евристичні методи оцінювання