Програмна система для автоматизованого управління освітленням для вирощування рослин. Бек-енд - Островерхов, Є. А. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є сільське господарство, зокрема вирощування рослин, і вдосконалення автоматичних систем освітлення на фермах та плантаціях. Сучасні способи використання штучного освітлення часто не враховують потреби рослин, що може уповільнювати їхній розвиток і зменшувати врожай. Тому необхідно розробити нову систему, яка автоматично регулює освітлення залежно від фази росту рослин та рівня вологості, що допоможе зробити вирощування більш ефективним. Метою роботи є проєктування розробки програмної системи для ефективного контролю освітлення на фермах та плантаціях. Система є відповідальною за збір і збереження інформації про потреби рослин у світлі, їхні фази розвитку та оптимальні режими освітлення. Використовуючи ці дані, вона зможе автоматично регулювати освітлення, створюючи сприятливі умови для росту та розвитку рослин. Методи розробки системи передбачають використання мови програмування Java 17 для створення серверної частини. Для зберігання даних про рослини та параметри освітлення застосовується СУБД PostgreSQL. Також розроблено смарт-пристрій у вигляді емулятора на Java, до якого можна підключати різні датчики для збору даних про стан рослин і визначення оптимальних умов освітлення.
Keywords: управління освітленням; вирощування рослин; сільське господарство; використання штучного освітлення