Методи, моделі та інформаційна технологія управління системою надання ІТ-сервісів - Юр'єв, І. О. (My University, 2019)
Запропоновано вирішення актуальної задачі управління системою надання ІТ-сервісів, що забезпечує надання кінцевим користувачам набору ІТ-сервісів в умовах зміни їх функціональних вимог. Вперше розроблено категорно-функторну модель зв’язку ІТ-сервісів з запитами на зміну функціональних вимог, яка на відміну від існуючих, відповідно до функціональних вимог в рамках запитів на зміну, на структурному рівні описує наявність ІТ-сервісів інформаційної системи (ІС), що дозволяє автоматизувати пошук ІТ-сервісів відповідно до функціональних вимог кінцевих користувачів. Розробка математичної моделі зв’язку ІТ-сервісів з запитами на зміну функціональних вимог дозволила описати взаємозв'язок ІС, представлений набором ІТ-сервісів, з отриманими запитами на їх зміну. Отримала подальший розвиток модель процесу управління системою надання ІТ-сервісів за рахунок формального опису послідовності змін множини експлуатованих ІТ-сервісів при реалізації запитів на їх зміну, що дозволяє підвищити ефективність управління наданням ІТ-сервісів на основі автоматизованого контролю складу ІТ-сервісів. Отримав подальший розвиток метод вибору ІТ-сервісу відповідно до функціональних вимог кінцевих користувачів ІС за рахунок експертного оцінювання функціональних можливостей існуючих ІТ-сервісів, що дозволяє автоматизувати процедуру вибору ІТ-сервісу. Удосконалено метод оцінювання інфраструктури підприємства, який відрізняється від існуючих запропонованим комплексним показником, що поєднує кількісну оцінку витрат і експертну оцінку компонентів оновленої інфраструктури підприємства, що дозволяє комплексно оцінити його інфраструктуру і сформувати рекомендації щодо застосування обраного ІТ-сервісу. Розроблено інформаційну технологію управління системою надання ІТ-сервісів. The dissertation proposes a solution of an actual task of the realization of the requests for the change of the functional requirements to the exploited IT-services using IT-services provision system. The research proposes the categorically-functor communication model of IT-services with requests for changing the functional requirements. It distinguishes from the existing models because on a structural level it describes the availability of IT-services of the information system according to functional requirements of the changing requests. It provides for automating the process of the search of IT-services in accordance with the functional requirements of end-users. The development of a mathematical model for communication of IT services with requests for change of functional requirements allowed to describe the relationship of the information system, represented by a set of IT services, with received requests for their change. The model of the process of IT-service provision system control has been further developed through a formal description of the sequence of changes in the number of exploited IT-services in the course of realization of the requests for their change. It allows increasing the efficiency of the IT-services provision control on the basis of automated control over IT-services. The method of selecting IT-service based on requests for changing functional requirements was further developed through the selection of IT-services in accordance with the functional requirements of end-users of the information system based on expert assessments of the functionality of IT-services. This allows automating the selection of an IT-service. The method of the infrastructure estimating of an enterprise has been improved by obtaining a quantitative estimate of the costs and a qualitative assessment of components of updated infrastructure of an enterprise. It allows for comprehensive evaluation of its infrastructure and to formulate recommendations for the application of the selected IT-service. The information technology of IT-service provision system control is developed in the research.
Keywords: інформаційна технологія; управління ІТ-сервісами; надання ІТ-сервісів; запит на зміну функціональних вимог; інфраструктура інформаційної системи; вимоги кінцевих користувачів