Модель штучної імунної системи для обробки зображень - Бурда, А. С. (My University, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є аналіз існуючих методів та моделей штучної імунної системи для обробки зображень. В ході підготовки кваліфікаційної роботи проведено аналіз існуючих методів та моделей штучної імунної системи для обробки зображень. Проведено аналіз найбільш поширених класичних методів та моделей штучних імунних систем для кластеризації даних. Виділено набір універсальних імунних операторів та проаналізовано можливості їх модіфікації задля підвищення якості кластеризації. Сформовано модель деревовидної штучної імунної мережі та алгоритм Dendric-aiNet для кластеризації даних. Розроблено програмний застосунок для модулювання алгоритмів кластеризації
Artificial Immune System Model for Image Processing
Keywords: негативний відбір; штучна імунна система; обробка зображень