Лазерна обробка інструментальних матеріалів - Степаненко, М. Є. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – інструментальні матеріали для обробки різанням. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження процесів лазерної обробки інструментальних сталей та твердтх і надтвердих матеріалів та аналіз можливих застосувань такої обробки в сучасних технологіях. Методи дослідження – теоретичний та експериментальний. Робота присвячена визначенню впливу параметрів лазерного випромінювання на проведення різних видів лазерної обробки інструментальних матеріалів. Проаналізовано вплив довжини хвилі, типу променя, тривалості імпульсу, плотності потоку та швидкості сканування на твердість і геометричні характеристики поверхні. Виявлені напрямки подальших досліджень з метою підвищення ефективності лазерної обробки. Результати роботи можуть бути використані у виробництві і навчальному процесі.
Keywords: лазерна обробка; лазер; обробка інструментальних матеріалів