Аналіз частотно-часової структури акустичних шумів безпілотних літальних апаратів в середовищі STM32 CubeIDE - Леонідов, В. І.; Семенець, В. В.; Григор’єв, О. В. (ХНУРЕ, 2023)
Наведено постановку задачі виявлення малих безпілотних літальних апаратів (дронів), обґрунтовано доці льність побудови системи виявлення дронів в середовищі stm32 cubeide на принципі прийому й аналізу акусти чних сигналів, що випромінюються дронами під час виконання ними польотного завдання. Дослідження часових флуктуацій періоду акустичних сигналів дрона проводиться методом модельно кореляційного аналізу, у результаті якого формуються тривимірні структури: час – період – коефіцієнт кореля ції акустичного сигналу з моделлю у вигляді обмеженої в часі синусоїдальної функції. Отримані структури формуються у вигляді матриць значень коефіцієнта кореляції. Члени, які розташовуються уздовж стовпців, розраховані при часовому зрушенні модельної функції уз довж вибірки сигналу. Члени в кожному стовпці розраховані при постійному, заданому з ряду значень, періоді модельної функції. Показано, що коефіцієнти кореляції між рядками матриць, розрахованих по сигналах дрона, значно біль ші, ніж ті ж значення, що отримані по вимірах фонового шуму. Функції, що показують зміну в часі коефіцієнтів кореляції між рядками матриць структур час – період для сигналів дрона та фонового шуму, не перетинаються й показують стабільно більшу різницю коефіцієнтів кореляції, що дозволяє використати коефіцієнт кореляції як ознаку, що класифікує наявність сигналів від дрона.
Keywords: безпілотний літальний апарат; акустичний шум; кореляційний аналіз; модель сигналу; мікроконтролер