Застосування колориметричного методу неруйнівного контролю в промисловості - Оніщук, Д. А.; Хорошайло, Ю. Є.; Сова, Г. В. (My University, 2024)
Колориметричний метод неруйнівного контролю - це метод, який використовує вимірювання кольору для оцінки різних характеристик матеріалів чи об'єктів, без необхідності їхнього руйнування чи зміни фізичних властивостей. У цьому методі використовуються прилади, спроектовані для аналізу кольору відбитої чи пройденої світла від об'єкта. Колориметричний метод застосовується в різних галузях, таких як контроль якості виробів, медицина, харчова промисловість і багато інших. Зміни в колірному спектрі можуть вказувати на різні фізичні чи хімічні властивості матеріалів, такі як товщина, концентрація, температура, або інші параметри. Цей метод дозволяє виконувати контроль і вимірювання без необхідності фізичного втручання у вивчений об'єкт, що робить його неруйнівним і корисним для багатьох застосувань у промисловості та наукових дослідженнях.
Keywords: колірна метрика; спектральний аналіз; неруйнівний контроль; контроль якості; кольоровий простір; фотометрія; оптична техніка; спектральний діапазон