Концептуальні засади юридичної відповідальності в сучасних умовах розвитку трудового законодавства - Луцюк, П. С. (My University, 2017)
Дисертація присвячена комплексному дослідженню правової природи і сутності юридичної відповідальності в сучасному трудовому праві. Досліджено правовий зміст, підстави, умови, мета, цілі, завдання та функції юридичної відповідальності у трудовому праві. Визначено основні принципи та стадії притягнення порушника трудового законодавства до юридичної відповідальності. Окремо висвітлено правову природу дисциплінарної та матеріальної відповідальності у трудовому праві, правовий зміст та проблеми загальної та спеціальної дисциплінарної відповідальності, а також загальних та спеціальних дисциплінарних санкцій. Особлива увага звернена на питання притягнення суб’єктів трудових правовідносин до дисциплінарної та матеріальної відповідальності. У дисертації досліджено трудове законодавство окремих європейських держав, країн постсоціалістичного простору, розвинених держав Азії, а також охарактеризовані досягнення цих держав у правовому регулюванні юридичної відповідальності у трудових відносинах на предмет можливості впровадження позитивних здобутків у законодавство України. На підставі отриманих результатів сформульована низку пропозицій та рекомендацій, що направлені на вдосконалення діючого законодавства про працю у частині норм, якими врегульовується питання юридичної відповідальності в трудовому праві.
Концептуальные основы юридической ответственности в современных условиях развития трудового законодательства
Keywords: дисциплінарна відповідальність; дисциплінарний проступок; дисциплінарні санкції; матеріальна відповідальність; матеріальна шкода; трудові правовідносини; юридична відповідальність