Дослідження розпізнавання дронів за їх акустичним випромінюванням з використанням повнозв'язних нейронних мереж - Зубков, О. В.; Бойко, Н. В.; Мачоніс, Т. С. (ХНУРЕ, 2025)
Обгрунтовано актуальність дослідження розпізнавання власного акустичного випромінювання дронів з використанням повнозв'язних нейронних мереж та кепстральних коефіцієнтів. Створено датасет акустичних записів власного випромінювання різних моделей дронів, фонових звуків та семи джерел звукових сигналів близьких до акустичного випромінювання дрона за спектральними характеристиками. Виявлено оптимальні значення кількості кепстральних коефіцієнтів для подальшого розпізнавання повнозв'язними нейронними мережами з точки зору максимізації ймовірності вірного розпізнавання та мінімізації похибкового розпізнавання. Виявлено оптимальну архітектуру нейронної мережі, що забезпечує максимізацію ймовірності вірного розпізнавання. Розраховано вимоги до мікропроцесорної апаратної платформи з розпізнавання власного акустичного випромінювання дронів.
Keywords: дрон; повнозв'язна нейронна мережа; кепстральні коефіцієнти; акустичне випромінювання