Модель генерації атак і маркування наборів даних про атаки для систем виявлення вторгнень - Пасічнюк, Р. Р. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка моделі генерації даних кібератаки на системи SCADA, яка забезпечує модульність, гнучкість та адаптивність для створення реалістичних сценаріїв атак. Це дозволяє покращити розробку систем виявлення вторгнень і підвищити рівень безпеки критичної інфраструктури. У ході виконання кваліфікаційної роботи було проведено аналіз сучасних загроз та вразливостей SCADA-систем, визначено ключові вимоги до генерації тестових даних для кібератак, а також розроблено архітектуру фреймворку, який включає модулі для ін’єкції, маскування, флудингу, атак типу "людина посередині" та відтворення. Фреймворк дозволяє виконувати атаки, орієнтовані на специфічні протоколи автоматизації, такі як DNP3, MODBUS та інші. Реалізовані модулі забезпечують можливість перехоплення, модифікації та повторного використання легітимного трафіку для симуляції різних типів атак. У роботі особлива увага приділена можливості розвідки мережі та налаштування критичних точок даних, що дозволяє моделювати як локальні, так і віддалені загрози.
Model for Generating Attacks and Labeling Attack Datasets for Intrusion Detection Systems
Keywords: SCADA; кібератаки; фреймворк; система виявлення вторгнень; DNP3; MITM; ін’єкція; маскування; флудинг