Дослідження методів оцінювання ефективності блокчейн технології в логістичних інформаційних системах - Клименко, Д. П. (My University, 2025)
У процесі виконання роботи проведено аналіз предметної області та виявлено обмеження традиційних методів оцінки інвестицій, які не враховують мережеві ефекти та стратегічні переваги розподілених реєстрів. Досліджено архітектурні вимоги до побудови логістичних систем на базі блокчейну та обґрунтовано необхідність використання консорціумних мереж із гібридним зберіганням даних. Розроблено метод багатовимірного синергетичного оцінювання, що базується на декомпозиції поняття ефективності на операційний, економічний, стратегічний та сталий вектори. Створено алгоритм, який поєднує метод аналізу ієрархій для визначення вагових коефіцієнтів критеріїв та апарат нечіткої логіки для формалізації якісних показників довіри й репутації.
Keywords: hyperledger fabric; ланцюги постачання; логістична інформаційна система; синергетичного метод оцінювання; розподілений реєстр; смарт-контракт; технологія блокчейн