Метод виявлення вторгнень у веб-сеанси користувача - Запорожець, Н. О. (My University, 2022)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка методів та засобів виявлення вторгнень, які б давали змогу ідентифікувати користувачів системи за їх поведінкою. У ході виконання кваліфікаційної роботи здійснено огляд літературних джерел, присвячених темі дослідження, та проаналізовано існуючі підходи до вирішення проблеми. Розглянуто особливості та класифікацію систем виявлення та попередження вторгнень у роботу комп’ютерних систем. Виконано огляд методів машинного навчання та можливості їх застосування для ідентифікації користувачів системи за їх поведінкою. У роботі запропоновано модель процесу забезпечення ідентифікації користувачів за їх поведінкою в системі, що дозволяє створити додаткові засоби захисту користувачів системи у випадку крадіжки їх даних автентифікації. Модель ідентифікації враховує статистичні параметри поведінки користувача, які були отримані впродовж сеансу. Проведено експериментальне дослідження запропонованого підходу ідентифікації користувача за його поведінкою в системі. Побудовані моделі поведінки користувача з використанням методів машинного навчання показали оцінку якості ідентифікації більше 0,95.
Method for Detecting Intrusions into User Web Sessions
Keywords: виявлення вторгнень; регресія; користувач; машинне навчання