Розробка автоматизованої системи моніторингу та керування тепличним комплексом - Долгошея, І. Д. (My University, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності моніторингу за параметрами мікроклімату в тепличних комплексах за рахунок розробки децентралізованої системи керування мікрокліматом на базі кіберфізичних систем. Об’єкт дослідження – процес керування теплицею. Предмет дослідження – моделі та методи децентралізованої системи керування на базі кіберфізичних систем. В кваліфікаційній роботі було проведено аналіз сучасних систем моніторингу та керування тепличним комплексом. Розроблено моделі мікроклімату тепличного комплексу, вимоги до системи та структурна схема децентралізованої системи моніторингу та керування тепличним комплексом. Проведено вибір апаратного забезпечення локального модуля моніторингу параметрів мікроклімату, розроблено схему підключення апаратних модулів. Проведено розрахунок розробленої системи на стійкість та зібрано макет. Розроблено алгоритм роботи модуля ESP8266 NodeMCU V3, програму моніторингу та керування тепличним комплексом на базі модуля ESP8266 NodeMCU V3 та програму візуалізації даних для оператора. Проведено експерименти та аналіз отриманих даних. Результати кваліфікаційної роботи можна віднести до Цілі сталого розвитку 9 «Промисловість, інновації та інфраструктура», а саме 9.5. Створити фінансову та інституційну системи (інноваційну інфраструктуру), що забезпечуватимуть розвиток наукових досліджень та науковотехнічних (експериментальних) розробок.
Keywords: тепличний комплекс; мікроклімат; керування тепличним комплексом