Дослідження та впровадження рішень з енергозбереження для забезпечення зеленого переходу в Україні - Бобейко, К. С. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процеси моніторингу та оптимізації енергоспоживання в житлі за допомогою IoT. Предметом дослідження виступають методи, алгоритми та програмно апаратні комплекси для ефективного управління енергоспоживанням у житлі на основі даних IoT-телеметрії. Метою дослідження є розробка комплексного методу аналізу й оптимізації енергоспоживання на базі IoT для підвищення енергоефективності житлового сектору України. Наукова новизна роботи полягає у розробці адаптивний алгоритм керування енергоспоживанням і захистом даних, що інтегрує IoT-компоненти та враховує специфіку українських мереж. Взаємозв’язок з міжнародним науковим проєктом INITIATE (грант No. 101136775-HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-03) програми Horizon Europe. Проєкт «INITIATE» («Підтримка європейської дослідницько-інноваційної діяльності через співпрацю стейкхолдерів та інституційну реформу») націлений на сприяння зеленому та цифровому переходу в Європі та Україні, що безпосередньо стосується підвищення енергоефективності. У результаті дослідження розроблено архітектуру програмно-апаратного комплексу, алгоритми аналізу даних, ПЗ з візуалізацією та методичні вказівки щодо впровадження систем енергозбереження.
Keywords: енергоспоживання; управління енергоспоживанням; підвищення енергоефективності житлового сектору