Спосіб об'єктивної оцінки носового дихання - Нечипоренко, А. С.; Гарюк, О. Г.; Чмовж, В. В.; Касьяненко, О. Б. (ХНУРЕ, 2015)
Винахід належить до галузі медицини і стосується способу об'єктивної оцінки носового дихання, що здійснюють за даними передньої активної риноманометрії, у якому дихальний цикл розділяють на шість фаз, ідентифікацію фаз здійснюють за характером течії повітряного потоку шляхом аналізу зміни коефіцієнта аеродинамічного опору порожнини носа, що визначається за формулою R  p / V 2 з відокремленням зони автомодельності аеродинамічного опору.
Keywords: діагностика; верхні дихальні шляхи; оториноларингологія; риноманометрія; носове дихання