Спосіб прогнозування розвитку та ступеня оксидативного стресу - Висоцька, О. В.; Немцова, В. Д.; Страшненко, Г. М. (My University, 2019)
Винахід стосується способу прогнозування розвитку та ступеня оксидативного стресу, який полягає в тому, що на підставі клініко-діагностичних ознак визначають рівень малонового діальдегіду та рівень тіолових груп в гемолізаті, за допомогою математичного апарата визначають рівень оксидативного стресу у пацієнтів з цукровим діабетом (ЦД), де додатково ураховують активність глутатіонпероксидази, 8-гідрокси-2-дезоксигуанозин, інформацію щодо вживання статинів, систолічний тиск та тиреотропний гормон, потім за регресійним рівнянням визначають у пацієнтів з артеріальною гіпертензією (АГ) та ЦД в поєднанні з субклінічним гіпотиреозом (СГ) на тлі статинотерапії ймовірність прогресування оксидативного стресу.
Keywords: оксидативний стрес; цукровий діабет; малоновий діальдегід (MДA)