Одноетапне розпізнавання військових об’єктів на аерофотознімках - Любименко, Р. С. (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – процес одноетапної ідентифікації об’єктів на зображеннях. Предмет дослідження – система розпізнавання військових об’єктів на аерофотознімках засобами комп’ютерного зору. Мета роботи – підвищення точності розпізнавання військових об’єктів на аерофотознімках на базі одноетапного алгоритму ідентифікації. Методи дослідження – методи глибокого навчання, які базуються на аналізі інформаційних джерел та програмних засобах: Python, PyTorch та Flask. У результаті роботи проведено теоретичний аналіз підходів до ідентифікації об’єктів на зображеннях. Була обрана та детально проаналізована одноетапна модель розпізнавання YOLO. Було навчено три моделі YOLOv8n за різних оптимізаторів на наборі даних військової техніки та обраний найкращий оптимізатор на основі порівняння метрик якості навчання. Отримана модель була інтегрована в веб-застосунок, який дозволяє ідентифікувати військові об’єкти на аерофотознімках.
Keywords: розпізнавання військових об’єктів; аерофотознімок; алгоритм ідентифікації